Kako do posla na internetu

Čovek sa novom idejom je ludak sve dok ta ideja ne uspe.

Mark Tven – pisac

Kao što nas je i sam pisac Mark Tven uveo ovaj članak ideja je osnovni alat u poslu koji je vezan za internet. Ali svakako nije i jedini uslov. Ako smo u nečemu dobri i kvalitetni u smislu usluge uvek će biti posla. Glavno pitanje je domet kojem stremimo. Uvek može da se krene oprezno iz nekog radnog odnosa lagano u slobodno vreme učenjem novih veština i kada dostignemo neki dobar nivo da se onda upustimo u pustolovinu nekog freelance posla.

Naravno internet nije vezan samo za neke naše specifične skilove, za kreativce koji mogu da stvore neki dobar proizvod ili kreaciju ima takođe jako puno prostora, potrebno je prepoznati tu mogućnosti, ekspolatisati neki svoj dar i krenuti na put.

Prvi korak

…stvaranje vrednosti…

Veoma važna tj ključna tačka je krenuti kada stvorimo vrednost, a ne na nivou lagane priučenosti. Ono što je najbolje je lepeza mogućnosti: pisanje, programiranje, veb dizajn, grafički dizajn, prevođenje, ručni radovi, virtuelni asistent, arhitektura, ceo dijapazon internet marketing poslova, SEO…..Praktično skoro svako se može pronaći u nekoj oblasti.

Pomenućemo nekoliko platformi na kojima možemo da krenemo u avanturu poslova na vebu; Upwork, Freelancer, People Per Hour, Etsy, Design Bundle, Envato market…..Kao što vidimo ima puno prostora i ovaj spisak je dugačak neke od platformi ćemo obraditi u nekom od narednih blog postova.

Ono ipak što je najbitnije je svakako da prvo stvorite vrednost. Da ono što želite prvo i naučite da radite.

Ali ipak svaki početak je težak

…i kako zapravo krenuti…

Kao nova platforma na internet nebu, dobićete od nas određene kurseve i znanja…Ali ono što izdvaja majstore svog posla, što oni ne uče iz jednog izvora, već grabe na raznim stranama, ne treba zaboraviti da su knjige nešto što je kvalitet, instant znanja imaju i instant kvalitet. I treba čitati i dela koja nisu samo usku specijalizovana. Svaka knjiga je istorijski zapis nekog života u nekom vremenu, a iako se vremena menjaju ono što čini čoveka se puno ne menja. Čitanje razne literature nam stvara iskustvo kroz druge ljude, jer nam pisac prenosi kroz svoje junake razna znanja…

Preporučićemo neke besplatne i plaćene platforme za učenje, prva od njih je Linkedin learning, to je nekadašnja Lynda, koju je Lnkedin kupio. Plaća se 25$ na mesečnom nivou, ali ako se uzme da mnogi mladi toliko potroše u toku jednog ili dva izlaska svaka dalje računica je nepotrebna, potrebna je odluka šta i kako želimo u životu.

EDX je fenomenalna platforma na kojoj možemo da učimo besplatno i onda na kraju ako želimo sertifikat platimo par desetina i stotina evra u zavisnosti od kursa. Ono što ovu platformu čini odličnom je svakako što razni svetsi univerziteti objavljuju kurseve na njoj i ta vrsta sertifikata ima težinu.

Coursera je takođe odlična platforma slična EDX-u, jedna od prvih platformi tog tipa, nije poput edx-a potpuno besplatna pa da sertifikat platite na kraju, već od nedavno je samo 7 dana free trial.

Sve u svemu potrebno je istraživati, jer oni koji su sposobni da istražuju usput svašta nauče i to ih izdvaja u svakom smislu, tako da jesnostavno treba “guglati” pa će usput da se pojave razne interesante mogućnosti. Niko ne može da nam da čarobnu formulu, već treba sami da dođemo do cilja nekim svojim specifičnim putem.

Ali je plod rada uvek sladak

…inspiracija je naša najjača snaga…

Pranaći se u nekim mladim godinama je često problem, mladost želi svašta da okusi. Savet je svakako svima je da što ranije prepoznaju svoje “darove” i da se sa njima pozabave. Fokusiranost na neki cilj dugoročno je najvažnija jer donosi kvalitet. Ono što je sigurno je da ona krilatica “Uspeo je preko noći”, ali što je važno posle par godina truda, jedno jutro se budimo sa ostvarenim snovima i ciljevima. Veoma važno je imati i snove i biti inspirisani, jer bez snažne inspiracije i ljubavi prema nečemu to nema potencijala na duge staze.

I na kraju da potvrdimo još jednom šta je najvažnije: “Učiti učiti i samo uči TI”!