Kako postati veb dizajner

Web dizajn je svakako jedan od bržih načina ulaska u samu IT industriju. Razlog za to je što je dijapazon poslova kojih ima na tu temu dosta širok. Pre svega mnoštvo dizajn studija i marketinških agencija, a sa druge strane freelance poslova na brojnih platformama na internetu ima dosta.

Postoji dva osnovna pristupa, kada pravimo u grafičkim alatima izgled sajtova koji treba posle da se pretvore u kod i direktno kodiranje ili korištenje nekog CMS-a. Najbolji način je kada se gotov dizajn napravljen u Photoshopu ili nekom drugom grafičkom alatu kodira, no to je pristup za klijente koji to mogu i da plate, jer je to i posao koji mahom i rade dva čoveka.

Pravljenje samog izgleda veb-sajta

Bez kodiranja

Do nedavno industrijski standard je bio pristup da se napravi u Photoshop-u ili Sketch-u dizajn. Sada već postoji dosta alata koji pružaju bolji rezultat i pri tome su to veb aplikacije koje su online i imaju mnoštvo novih interesantnih mogućnosti. Pomenućemo Figmu i In vision koji su stvarno odlični alati, a naravno ni adobe nije sedeo skrštenih ruku i ima alat za tu namenu koji se zove Adobe XD. Pitanje je generalno koja firma ponaosob ima pristup izrade samog izgleda sajta. Ozbiljnije tj veće firme uvek rade na ovaj način, front end developeri i dizajneri kodiraju na zadati dizajn i ne razmišljaju uopšte o izgledu sajta već dobijaju sve na gotovo.

Dakle možete da pravite izgled veb sajtova u navedenim alatima, bez funckionalnosti, praktično se bavite isključivo samim izgledom. U većim sistemima je tako potpuno su razdvojeni koderi od dizajnera i posao se deli na veb dizajnere i front end developere koji samo kodiraju. Znači ova prva opcija je vezana za kreativce koji imaju dizajnerske sposobnosti i žele da kreiraju lepe veb stranice.

Kodiranje

HTML i CSS

HTML je osnovni jezik weba koji nam daje strukturu samih stranica, dok je CSS jezik za stilizaciju te strukture sa kojim pravimo raslored elemenata i ulepšavamo samu strukturu koja je u nekom smislu slična kao Word na primer. Ova dva jezika su dovoljna za lep izgled sajtova, dok je za interaktivnost potreban Javascript. Za poslove u firmama je potrebno i znanje Javascripta i sad sve češće i nekog njegovog framework-a ili biblioteka od kojih su 3 najpoznatija React, Angular i VueJS.

HTML i CSS nisu programski jeziki i razlika je u tome što ne donose odluke već se pišu linearno i tiču se samog izgleda i apsolutno svako može da ih nauči. Sa njihovim znanjem smo u prinicipu UI developeri, gde je mana što sa te dve tehnologije teško može do zaposlenja u nekoj firmi. Takvi poslovi su više vezani za freelance pristup. Gde npr sa Bootstrap framework-om imamo i elemente sa ugrađenim Javascript-om i možemo da pravimo odličan dizajn. Kada dobijemo gotov dizajn sa zahtevom da ga iskodiramo ove dve tehnologije su mahom sasvim dovoljne, a delovi gde nam je neophodan javascript kao što je navigacija za mobilne telefone, slajderi i slične stvari su delovi koje možemo da zaobiđemo korišćenjem pomentug Bootstrap-a, tako da te vrste poslova možemo definitivno pronaći na internetu.

WordPress

Bez programiranja

WordPress je tehnologija koju koristi 33% interneta po noviji istraživanjima. Tako da je ta činjenica izbacila WordPress kao najvažniji alat veb dizajna. Može da se koristi u nekoj minimalnoj opciji gde je građenje sadržaja glavni razlog i bez znanja HTML-a i CSS-a, ali da bi dobro optimizovali sajt ipak je neophodno znati bar osnove. Dok za ozbiljniji pristup pravljenja veb sajtova po zahtevu klijente je apsolutno neozbiljno zaobići jezike na kojima počiva web.

Razlikujemo wordpress.com i wordpress.org, ovaj drugi je u našem fokusu. Prvi se ne koristi u razvoju custom tema, već je gotovo rešenje gde izaberemo temu i pišemo u datom izgledu i funkcionalnostima. Svakako je to jedna od odličnih blogerskih platformi, ali org platforma daje pun potencijal koji sa sobom nosi WordPress.

Modularnost samog WordPress-a je zadivljujuća, dolaskom modernih visual editor-a ili drag and drop editora dobijamo veoma lepe mogućnosti da “imitiramo” građenje strukture pomoću HTML-a i CSS-a. Korišćenje gotovih tema sa predefinisanim izgledom je takođe mogućnost koja postoji, ali je taj pristup često nedovoljan jer klijent uvek ima specifične zahteve i tu je neophodno imati umeće da se naprave izmene na samoj temi. Od verzije 5.0 WordPress dobio novi default-ni editor za građenje sadržaja po imenu Gutenberg i u tom smislu su se povećale mogućnosti same platforme. Plagini ili dodaci igraju važnu ulogu, možemo da integrišemo razne funkcionalnosti veoma lako, npr da od običnog sajta napraviom veb prodavnicu….WordPress je svakako tema koja će dobiti i serijal samih članaka, kao i kurseva koji će obraditi razne aspekte njegovog korišćenje.

Kombinacija pristupa

Izrada custom wordpress tema

Ovo je idealan spoj gde se bavimo izgledom sajta i statičku strukturu prebacujemo pomoću PHP funkcija na kojem je zasnovan WordPress development. Ono što je dobro je ogromna zajednica koja stoji iza svega i lako je doći do svih mogućih informacija i samih kurseva ima dosta na internetu, tako da realtivno lako možemo da pravimo super interesantne stvari. Same PHP funkcije za osnovnu upotrebu theme developmenta nije teško naučiti i prateća dokumentacija je odlična.

Sama eksploatacija znanja kroz izradu custom tema je takođe dosta laka zbog same tražnje samog WP-a i naravno freelance platforme su prepune ponuda za takve poslove. A možemo i sami da pravimo i prodajemo teme na Theme Forest-u ili samostamo da razvijemo taj posao. Imamo nekoliko jako uspešnih agencija koje to rade, pomenućemo Meks iz Beograda i Themes Kingdom iz Novog Sada.

I na kraju…..

učite web dizajn

Veb dizajn je svakako svakako u top traženosti poslova u sadašnjem vremenu, tako da je taj podatak dovoljan sam po sebi. Nabrojali smo nekoliko pristupa, oni koji su već u grafičkom dizajnu mogu u toku od nekoliko dana da potpuno upadnu u sam veb dizajn izrade idejnih rešenja, dok oni koji žele da kodiraju i nema smisla za dizajn mogu da kupe na nekom marketu ili pronađu besplatne template i kodiraju veb sajtove. Ili pak koriste gotove WordPress teme, dok i ovde mogu da kupe ili pronađu besplatan dizajn i prave WP teme.

Ono sto je je dobro i unosno je praviti nmenski neke teme sa nekim specifičnim funkcionalnostima, namenjene nekoj konkretnoj industriji ili nameni. Uz dodatno znanje PHP-a i gradnju samih dodataka, može se stvarno mnogo.

Stoga, brzo na učenje 😉