Da li svi mogu da nauče programiranje

Prvi odgovor je DA, a drugi odgovor je NE.

Prvo ćemo da razmotrimo odgovor DA. Razni su nivoi programiranja i svako ko je uporan može da nauči da programira. Dometi koje postižemo to je već nešto drugo.

Prva stvar je da sve moguće tehnologije imaju štampana izdanja i na srpskom i na engleskom pogotovo, tako da ono što treba je da kupimo jednu, dve knjige ili koliko želimo daleko da idemo i da sednemo i učimo sa razumevanjem. Ključna reč je razumevanje. Ne prelazimo dalje dok ne naučimo gradivo po redosledu koji je gradivom predviđen. Odlična je kombinacija učenja iz knjiga i online, to donosi veći kvalitet znanja jer u knjigama ima više prostora za neke naprednije tehnike. Dok su video kursevi i tutorijali dobri da brzo “pohvatamo” neke trikove i neke praktične stvari i možemo da radimo dosta toga, a onda u drugoj fazi radi se na produbljivanju znanja. Znači ako posedujemo želju, strpljenje i fokusiranost rezultat je potpuno izvestan. Možda je ovde fokusiranost ključna reč.

A došlo je na red i da razjasnimo drugi odgovor NE. Kako je u odgovoru DA, da svi mogu da nauče programiranje ključna reč fokusiranost, izostanak iste je ono što ljude onemogućuje da dođu do cilja. Jer naučiti sintaksu bilo kojeg jezika nije teško. to je na nivou bilo kojeg drugog učenja, niz pravila koje naučimo, ali je logika ono što se teže uči i potrebno je vreme i da kroz zadatke i stvarne primere primenimo pravila. Ne možemo da naučimo na primer dete da igramo fudbal ako mu ne kupimo loptu i ne odvedemo ga ne fudbalski teren da se oproba. Tako je i u programiranju, kroz rad dolazi iskustvo i razvija se logika koju na početnoj tačci razumemo, ali moramo primenjivati pravila i tako dalje razvijati znanje. Znači oni koji rade više stvari odjednom i nemaju dovoljan fokus na programiranju i ne odvajaju određeno vreme sigurno je da neće uspeti. A veoma važno je da budemo spremni na unapređivanje i učenje novih stvari koje se pojavljuju u svetu programiranja kao pečurke posle kiše.

Zaključak

Oni koji su fokusirani na cilj i uče na pravi način, odluče se za neki programski jezik i na sve načine se trude i iz raznih izvora pronalaze znanje i stiču ga će naučiti. Može da se svaštari “skače sa tehnologije na tehnologiju” i to je validno, malo usporava put, ali nas dovede do toga da znamo šta želimo.

Na primer mnogi ne znaju da li da se odluče za Backend ili Frontend programiranje, međutim uvek je dobro što bolje znati tehnologije na kojima se zasnivaju pretraživači: HTML, CSS i Javascript, a nadograditi se onda sa nekom od Backend tehnologija Java, PHP, Ruby, Python…..

Naravno ima mnogo drugih mogućnosti da pravimo video igrice, mobilne aplikacije, desktop aplikacije, i veoma je validno kada na početku ne znamo odakle krenuti….Ali i ako krenemo i naučimo nešto i shvatimo da to možda nije za nas nešto smo ipak naučili i što budemo išli dalje biće lakše.

Čitanje blogova na zadatu tematiku je uvek dobar način da dođemo do relevantnih informacija.

A u odgovorima DA i NE svako može da se pronađe, ali nekako je univerzalniji i tačniji odgovor DA, sigurno nije za svakog i različito vreme je potrebno za uspeh, ali gde nam je fokus tu nam je i rezultat 🙂